تفاوت اسمز با اسمز معکوس

تفاوت اسمز با اسمز معکوس در چیست؟
یکی از موارد تفاوت اسمز با اسمز معکوس این است که پدیده اسمز، بدون نیاز به صرف انرژی و به صورت طبیعی رخ میدهد، در صورتی که پدیده اسمز معکوس نیازمند صرف انرژی (از طریق پمپ آب فشار قوی) است.
برای ایجاد جریان در جهت معکوس نیاز به واردکردن فشار به آب شور تر است. غشای اسمز معکوس یک غشای نیمه تراوا است که به مولکولهای آب اجازه عبور داده، اما مانع عبور موادی نظیر نمکهای محلول، مواد آلی، باکتریها و … میشود. برای عبور آب از این غشا نیاز به ایجاد فشاری بیشتر از فشار اسمزی ایجاد شده ناشی از تفاوت غلظت محلولها در سمت محلول غلیظتر است.
در صورت تأمین این میزان فشار، آب از غشا عبور کرده و نمکها و یونهای محلول در آن از غشا عبور نمیکنند. بدین صورت عملیات تصفیه آب و حذف نمکها در دستگاه تصفیه اب خانگی صورت گرفته و بسیاری از آلودگیهای آب حذف میشوند.
تفاوت های زیادی بین اسمز و اسمز معکوس وجود دارد که تفاوت اصلی این دو فناوری در نحوهی عبور آب از ممبران است.
از اسمز و اسمز معکوس برای پخش آب از یک طرف ممبران به طرف دیگر، فیلتر کردن مواد جامد محلول، یونها و سایر ترکیبات نامطلوب در فرآیند تصفیه آب، استفاده میشود.
در اسمز معکوس، آب با استفاده از فشار هیدرولیکی از طریق ممبران، مجبور میشود تا بر فشار اسمزی طبیعی غلبه کند. هرچه شوری محلول خوراک بیشتر باشد، فشار بیشتری نیز لازم است. در نتیجه این امر به پمپها و شناورهای فشار قوی با مقادیر قابل توجهی انرژی نیاز دارد.
به زبان سادهتر تفاوت بین اسمز و اسمز معکوس، جهت حرکت سیال میان دو محلول با غلظتهای متفاوت است. در اسمز مستقیم، حلال از محلول با غلظت بالاتر حلال، به صورت طبیعی به سمت محلول با غلظت پایینتر حلال، حرکت میکند. اما در فرآیند اسمز معکوس، جهت حرکت محلول با اعمال فشار، به سمت محلول با غلظ پایین حلال، معکوس میشود.
دیدگاهتان را بنویسید